[...] tlenowe. Procesy tlenowe mogą być bardzo długotrwałe ponieważ zależą tylko od ilość substratu energetycznego, zużywanego w procesie utleniania (glikogen, kwas mlekowy, wolne kwasy tłuszczowe). Substancji tych zaczyna brakować dopiero po długotrwałym, wyczerpującym wysiłku. Istotną rolę w zapewnieniu odpowiedniej ich ilości odgrywa stosowanie [...]
[...] i hormony. Obniżenie wydzielania insuliny pozwoli na zahamowanie lipogenezy i uaktywni działanie enzymów lipazy hormonozależnej (HSL) która rozbija trójglicerydy na trzy kwasy tłuszczowe ze szkieletu glicerolowego. Kwasy tłuszczowe są następnie rozkładane na drodze beta-oksydacji, czemu towarzyszy uwolnienie energii w formie ATP. Sądze że [...]
[...] rybi będący źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) - Kapsułki z olejem rybim dostarczające kwasy omega-3 EPA i DHA we wzajemnym stosunku ilościowym 18:12 - Kapsułki o smaku cytrynowym - Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego [...]
[...] które dostają się do organizmu tylko razem z pokarmem. Trzeci kwas arachidonowy, może tworzyć się w organizmie z linolowej odmiany kwasu i witaminy Bg. Te nienasycone kwasy tłuszczowe - nawiasem mówiąc otrzymały one nazwę witaminy F (od angielskiego: fat - tłusty) - są w organizmie niezastąpione, ponieważ biorą udział w syntezie wielu [...]
wg tabeli kalorycznych makrela wędzona ma około 31% odpadków a pierś z kurczaka ma 0 % co to są te odpadki? Pozostałe dane: Wartość energetyczna : 99 Odpadki : 0 Kwasy tłuszczowe nasycone : 0.29 Kwasy tłuszczowe jednonienasycone : 0.3 Kwasy tłuszczowe wielonienasycone : 0.3 Wartość energetyczna : 221 Odpadki : 31 Kwasy tłuszczowe nasycone [...]
[...] komórki mięśni nie otrzymują wszystkich aminokwasów i węglowodanów które potrzebne są do wzrostu. Insulina jest "kierowcą". Kieruje substancje odżywcze (węglowodany i aminokwasy) do komórek mięśni. Jednakże, jeśli nie może wykonać swojej pracy, trzustka rekompensuje to przez wydzielanie większych ilości insuliny. Nadmierne wydzielanie insuliny [...]
[...] mężczyzna ważący ok. 70 kg potrzebuje ok. 70 g białka na dzień. Musi to być białko pełnowartościowe, a więc dostarczane z produktów zwierzęcych oraz roślinnych, tak by aminokwasy ograniczające wzajemnie się uzupełniały. Poleca się białka zwłaszcza z drobiu, ryb, roślin strączkowych i w mniejszych ilościach z mięs czerwonych, ze względu na [...]
[...] stosunkowo prosta nie wszystkie tłuszcze są wskazane do spożycia z punktu widzenia naszego organizmu. Dietetycy rozróżniają dwa podstawowe rodzaje tłuszczów, te zawierające kwasy tłuszczowe nasycone oraz te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone. Ich wpływ na organizm jest oczywiście zgoła odmienny. Pierwsze z nich występują głównie w [...]
[...] rodnik kwasowy nie pochodzi od organicznego kwasu karboksylowego, ale od siarkowego, nieorganicznego. Nie wchodzi w skład białek, a co najwyżej prostych mikropeptydów. Aminokwasy, nie budujące białek, nazywamy nieproteogennymi. Są nie mniej ważne od proteogennych, na co przykładu dostarczają chociażby kreatyna i karnityna. Jeżeli ważysz 100 kg, [...]
[...] wysycenie glikogenu, poprawa funkcji seksualnych, zmniejszenie ciśnienia krwi c) Węglowodany i ładowanie ich w okresie przedstartowym d) Białka i ich podtypy e) Aminokwasy – EAA, BCAA, DAA, zasada aminokwasu ograniczającego f) Gainery – rodzaje, funkcje g) Beta-alanina – Król suplementów h) Witaminy i minerały i) HMB – brać czy nie brać [...]
MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) – jest to grupa kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego (6 – 12 atomów węgla), zaliczają się do niej kwasy: kapronowy (C6), kaprylowy (C8), kaprynowy (C10) i laurynowy (C12), a także kwasy tłuszczowe o nieparzystej liczbie atomów węgla: heptanowy (C7), pelargonowy (C9). Ze względu na [...]
[...] Nie ma badań pokazujących istotne korzyści wynikające ze spożywania oleju koksowego. Według Michels jest on nawet gorszy od smalcu, bo zawiera prawie wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zatykać tętnice wieńcowe. Ilość kwasów nasyconych w tłuszczu można poznać po tym, że w temperaturze pokojowej pozostaje on ciałem stałym, jak w [...]
[...] a węglowodany 50-60%. W niektórych opracowaniach dopuszcza się nawet większ± ilo¶ć węglowodanów. Istnieje także powszechna zgodno¶ć opinii, że nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii, a spożycie cholesterolu nie powinno być większe niż 300 mg/dziennie. Te opinie poparte s± [...]
[...] tłuszczową! 2. OLIMP Gold Omega-3Ÿ - 1000 mg 60 kaps. x4 GOLD OMEGA-3 jest suplementem diety zwierającym wysokogatunkowy koncentrat olejowy z ryb zimnowodnych, obfitujący w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 wykazujące wybitne właściwości prozdrowotne. Kwasy omega-3 wspomagają pracę serca i mózgu, chronią przed miażdżycą i rozwojem nowotworów, [...]
[...] a węglowodany 50-60%. W niektórych opracowaniach dopuszcza się nawet większ± ilo¶ć węglowodanów. Istnieje także powszechna zgodno¶ć opinii, że nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii, a spożycie cholesterolu nie powinno być większe niż 300 mg/dziennie. Te opinie poparte s± [...]
[...] UNIKALNYM NA RYNKU STOPNIU SKONCENTROWANIA 65%!!! GOLD OMEGA 3® jest suplementem diety zawierającym wysokogatunkowy koncentrat olejowy z ryb zimnowodnych, obfitujący w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. W jaki sposób kwasy omega-3 wpływają na poziom cholesterolu? Rezultaty wielu badań dowodzą, że przyjmowanie nawet małych dawek kwasów [...]